Saturday, 15 February 2014

7 tips banyakkan susu ibu hanya dalam 7 hari!!

Assalamualaikum..

Kata Imam Ibnul Qayyim rahimahullah:
Bahawa termasuk hak anak-anak kecil adalah mendapatkan susu ibu untuk tempoh sepanjang dua tahun pertama selagi mana ia memerlukannya. Perkara ini dikuatkan lagi dengan kata “penyusuan sempurna” dalam ayat tersebut (merujuk Surah al-Baqarah, 2: 233).”
Susu ibu adalah anugerah teragung yang menghubungkan kasih sayang dan keakraban antara ibu dan anak. Alhamdulillah ramai ibu yang sedar akan kepentingan ini. Ia bukan sahaja sunnah tapi juga boleh membawa 1001 manfaat lain. Bayi susu ibu ini lebih kuat dan tidak mudah sakit. 3 anak sya telah buktikan..syukur Alhamdulillah..:)
Akan tetapi tidak semua dari kita yang bernasib baik..ada sesetngah masa di mana air susu merudum dan kering. Ini menimbulkan kerisauan terlampau buat ibu terutamanya yang berkerja. Jadi jom cuba tips ini..mungkin ia boleh membantu ibu-ibu semua.
Tips 7 hari banyakkan susu!
1-Minum Air
Elemen paling penting. Kurang air membuatkan susu yang dihasilkan menyusut. Oleh itu minum air ketika haus atausebaiknya 3 liter air sehari untuk ibu yang menyusukan anak.

2-Mengepam Susu
Salah satu sebab susu kurang adalah tak ikut rutin mengepam dengan betul. Jadi kembali ikut rutin yang asal. Dan sebaiknya pamlah 2 jam sekali. Walaupun hanya angin yang keluar, teruskan mengepam. Ini dilakukan untuk memberi ransangan kepada payudara, agar 'signal' mahu susu yang lebih dihasilkan dihantar ke otak. Ambil masa 15-20 minit bagi satu sesi mengepam susu.
Dan sebagai tambahan, buatlah power pumping di antara waktu tengah malam hingga sebelum subuh. Waktu ini hormon prolaktin sangat tinggi. Hormon prolaktin ini adalah hormon bagi menghasilkan susu. Lebih hormon lebih banyak susu dihasilkan.

3-Guna Double Pumping dan buat Power Pumping
Pam kedua payudara dalam satu masa yang sama juga membantu membanyakkan susu badan. Ini kerana ransangan yang diterima serentak. Dan kedua belah payudara dapat menghasilkan susu.
susu ibu sikit, susu badan sikit, punca susu badan kurang, susu badan banyak, susu badan sikit, susu badan cair, masalah penyusuan susu ibu, masalah penyusuan susu badan, tips hebat penyusuan susu ibu bekerja, cara terselamat simpan susu ibu, tambah susu ibu bekerja, rahsia tambah susu ibu, susu ibu tak keluar, susu ibu cair, susu badan semakin kurang, susu badan cair, susu badan tiada, set penyusuan shaklee, pil tambah susu shaklee

4-Menyusukan Terus
Ambil cuti, dan bersamalah dengan bayi. Terus menyusukan dia sekerap mungkin. Dan paling penting, pam 10-15 minit bagi membantu mengosongkan payudara. Payudara yang kosong membantu menghasilkan susu yang lebih banyak. Ataupun, ibu boleh membuat tandem nursing-pumping. Maksudnya sebelah payudara menyusukan anak dan sebelah lagi mengepam. Ransangan serentak bermakna lebih susu akan terhasil.

5-Makan Makanan Yang Menambah Susu
Carilah makanan yang berkhasiat untuk banyakkan susu badan. Seperti betik, pucuk manis, tauhu tempe, soya, air horlick, ketam, durian atau apa saja yang membantu. Sebelum makan, bacalah bismillah dan selawat, agar makanan-makanan ini akan memberi manfaat susu badan kembali banyak.

6-Berdoa
Yakinlah susu ibu ini adalah rezeki dari Allah. Jadi bila ditimpa cabaran susu kurang. Berdoalah padanya agar susu kembali banyak. Dan cukup untuk anak. 
Pohon sungguh-sungguh. Bukan sekadar 'Ya Allah, banyakkanlah susu aku, tapi kalau takde juga aku berserah'. Berserah sebelum usaha adalah putus asa. Jadi berusahalah dan berdoa ya ibu-ibu.

7-Ambil Supplement
Amat penting, kerana mengepam dan menyusukan memerlukan ibu sihat dan bertenaga. Bayangkan jika ibu lemah, kurang tenaga, bagaimana nak berjuang kembalikan susu yang dah kurang? Untuk masalah susu kurang, digalakkan untuk mengambil Set 3 M Shaklee. 


Set ini mengandungi VitaLea, B Complex, Vita-C, Alfalfa, ESP dan Ostematrix. Kebaikan set ini adalah:
 • Ibu tak letih walaupun berjaga malam mengepam susu
 • Ibu tak letih di pejabat walaupun pam susu beberapa kali
 • Susu kurang akan kembali banyak
 • Anak nak meragam kerana susu cukup
 • Tak perlu beli susu formula, buat back up susu tak cukup
 • Berat badan anak cantik
 • Anak tak kurus, malah tampak berisi dan gebu
 • Ibu yang terlebih berat badan, boleh kembali slim
 • Ibu jadi lebih cergas, bertenaga 
 • Kulit ibu makin cantik
 • Dan kerja di rumah juga tak terabai, juga...
 • Paling penting bila suami ajak bersama, ibu taklah paksa rela lagi. Menambah erat hubungan kasih sayang.
Langkah banyakkan susu badan dalam masa 7 hari ini tidak akan menjadi sekiranya:
1-Kurang minum air
2-Tak ikut rutin mengepam
3-Berfikiran negatif
4-Dan tak bersungguh mahu menyusukan anak

Kalau anda perlukan bantuan jangan segan silu hubungi saya..inshallah saya akan membantu anda mengembalikan susu untuk anak anda..tak salah korbankan sedikit wang untuk tujuan mulia ini bukan?

sumber : welovesusuibu
Sebarang maklumat lanjut mengenai produk sila hubungi saya :
FB fanpage : Mummy Zihan
Email : mummyzihan@gmail.com
Whatsapp : 0166691877
Shaklee Independent Distributor ID : 891703

No comments:

Post a Comment